Wytyczne MEiN, MZ i GIS
dla klas I-III szkół podstawowych
Organizacja zajęć w szkole
Do szkoły może uczęszczać uczeń bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej oraz gdy
domownicy nie przebywają w izolacji w warunkach domowych.
Rekomenduje się ograniczenie korzystania z transportu publicznego, na rzecz pojazdów
prywatnych lub przemieszczania się pieszo oraz środkami indywidualnymi z zachowaniem
zasad bezpieczeństwa (rower, hulajnoga).
Uczniowie mogą być przyprowadzani do szkoły i z niej odbierani przez opiekunów bez
objawów infekcji lub choroby zakaźnej lub niezamieszkujących z osobą przebywającą
w izolacji w warunkach domowych. W drodze do i ze szkoły opiekunowie z dziećmi oraz
uczniowie przestrzegają aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni
publicznej, m.in. stosowanie maseczek (rekomendowane maseczki chirurgiczne).
Przy wejściu do budynku szkoły należy zamieścić informację o obowiązku dezynfekowania rąk
oraz instrukcję użycia środka dezynfekującego. Wszystkim wchodzącym do budynku szkoły
należy umożliwić skorzystanie z płynu do dezynfekcji rąk. Należy zapewnić regularne napełnianie
dozowników.
Opiekunowie odprowadzający dzieci mogą wchodzić do przestrzeni wspólnej szkoły,
zachowując zasady:
1 opiekun z dzieckiem/dziećmi,
dystansu od kolejnego opiekuna z dzieckiem/dziećmi min. 1,5 m,
dystansu od pracowników szkoły min. 1,5 m,
opiekunowie powinni przestrzegać obowiązujących przepisów prawa związanych
z bezpieczeństwem zdrowotnym obywateli (m.in. stosować środki ochronne: maseczki
- rekomendowane maseczki chirurgiczne, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk).
Rodzice dziecka mają obowiązek zaopatrzyć dziecko w maseczki do zastosowania w przestrzeni
wspólnej szkoły oraz w przestrzeni publicznej – zgodnie z aktualnymi przepisami prawa.
Należy ograniczyć przebywanie w szkole osób z zewnątrz do niezbędnego minimum (obowiązuje
je stosowanie środków ochronnych: maseczki, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk, tylko
osoby bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej) i w wyznaczonych obszarach.
Należy zapewnić sposoby szybkiej, skutecznej komunikacji z opiekunami ucznia.
Rekomendowany jest kontakt z wykorzystaniem technik komunikacji na odległość.
Rekomenduje się posiadanie termometru bezdotykowego (co najmniej 1 termometr dla szkoły)
i dezynfekowanie go po użyciu w danej grupie. W przypadku posiadania innych termometrów
niż termometr bezdotykowy konieczna jest dezynfekcja po każdym użyciu.
Jeżeli pracownik szkoły zaobserwuje u ucznia objawy mogące wskazywać na infekcję dróg
oddechowych (w szczególności temperatura powyżej 38°C, kaszel, duszności) należy
odizolować ucznia w odrębnym pomieszczeniu lub wyznaczonym miejscu, zapewniając min.
2 m odległości od innych osób, i niezwłocznie powiadomić rodziców/opiekunów o konieczności
pilnego odebrania ucznia ze szkoły (rekomendowany własny środek transportu).
Należy zapewnić taką organizację pracy i jej koordynację, która umożliwi zachowanie
dystansu między osobami przebywającymi na terenie szkoły, szczególnie w miejscach
wspólnych i ograniczy gromadzenie się uczniów na terenie szkoły. Sale i węzły sanitarne
dla poszczególnych klas w miarę możliwości powinny znajdować się na różnych piętrach
budynku szkoły.
Obowiązuje ogólna zasada – każda grupa uczniów (klasa) w trakcie przebywania
w szkole nie ma możliwości (lub ma ograniczoną do minimum) kontaktowania się
z pozostałymi klasami.
Należy ustalić indywidualny harmonogram/plan dnia (lub tygodnia) dla danej klasy,
uwzgledniający, m.in.:
godziny przychodzenia i wychodzenia ze szkoły,
korzystanie z przerw (nie rzadziej niż co 45 min),
korzystanie ze stołówki szkolnej,
zajęcia na boisku.
Jedna grupa uczniów (klasa) przebywa w wyznaczonej i stałej sali.
Do grupy przyporządkowani są ci sami, stali nauczyciele, którzy w miarę możliwości nie
prowadzą zajęć stacjonarnych w innych klasach.
Bezwzględnie obowiązują ogólne zasady higieny: częste mycie rąk (po przyjściu do szkoły
należy bezzwłocznie umyć ręce), ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania
oczu, nosa i ust.
Sprzęty sportowe i programowe należy dokładnie czyścić oraz dezynfekować lub korzystać
z przyborów jednorazowych. Przedmioty i sprzęty znajdujące się w sali, których nie można
skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować, należy usunąć lub uniemożliwić do nich dostęp.
Uczeń posiada własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na
stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze lub we własnej szafce, jeżeli szkoła posiada szafki.
Uczniowie nie mogą wymieniać się przyborami szkolnymi między sobą. Przybory i podręczniki
można zostawiać w szkole, kiedy uczeń wraca do domu.
Infrastruktura szkoły i sprzęt sportowy muszą być regularnie czyszczone z użyciem detergentu
lub innych środków dezynfekujących. W sali gimnastycznej używany sprzęt sportowy oraz
podłoga powinny zostać umyte detergentem lub zdezynfekowane po każdym dniu zajęć,
a w miarę możliwości po każdych zajęciach.
Należy wietrzyć sale, części wspólne (korytarze) co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy
oraz także w czasie zajęć.
Zaleca się korzystanie przez uczniów z boiska szkolnego oraz pobytu na świeżym powietrzu
na terenie szkoły.
Podczas realizacji zajęć, w tym zajęć wychowania fizycznego i sportowych, w których nie
można zachować dystansu, należy zrezygnować z ćwiczeń i gier kontaktowych.
Należy unikać wyjść grupowych i wycieczek do zamkniętych przestrzeni z infrastrukturą,
która uniemożliwia zachowanie dystansu społecznego. Rekomenduje się organizację wyjść
w miejsca otwarte, np. park, las, tereny zielone, z zachowaniem dystansu oraz zasad
obowiązujących w przestrzeni publicznej.
Uczeń nie powinien zabierać ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów. Ograniczenie
to nie dotyczy dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, w szczególności
z niepełnosprawnościami. W takich przypadkach należy dopilnować, aby dzieci nie
udostępniały swoich zabawek innym, natomiast opiekunowie dziecka powinni zadbać
o regularne czyszczenie (pranie lub dezynfekcję) zabawki, rzeczy.
Podczas ustalania bezpiecznych zasad korzystania z szatni, należy udostępnić uczniom
co drugi boks, przystosować inne pomieszczenia na szatnię lub wprowadzić różne godziny
przychodzenia uczniów do szkoły zgodnie z harmonogramem/planem dnia (lub tygodnia),
aby uniknąć kontaktu dzieci z różnych klas.
Zajęcia świetlicowe odbywają się w świetlicy szkolnej, w miarę możliwości w grupach
uczniów z danej klasy oraz w razie potrzeby w innych salach dydaktycznych, które nie są
wykorzystywane do bieżącej nauki. Do regulaminu korzystania z zajęć świetlicowych
należy wprowadzić zapisy, dotyczące zachowania bezpieczeństwa w czasie epidemii.
Zaleca się zamiast środków do dezynfekcji rąk regularne mycie rąk wodą z mydłem.
Świetlice należy wietrzyć (nie rzadziej, niż co godzinę w trakcie przebywania dzieci w świetlicy),
w tym w szczególności przed przyjęciem dzieci oraz po przeprowadzeniu dezynfekcji.
Personel kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej powinni ograniczyć
do minimum kontakty z uczniami oraz nauczycielami.
Należy ustalić i upowszechnić zasady realizacji zajęć pozalekcyjnych organizowanych w szkole.
Nie powinny odbywać się w trakcie pracy stacjonarnej klas I-III, tylko po jej zakończeniu.
Rekomenduje się ich organizację w małych grupach, z zachowaniem ograniczeń, zakazów
i nakazów przeciwepidemicznych. Po zakończeniu tych zajęć - mycie i dezynfekcja powierzchni
dotykanych oraz dokładne wietrzenie sal.
Należy ustalić i upowszechnić zasady korzystania z biblioteki szkolnej oraz godziny jej pracy,
uwzględniając konieczny okres 2 dni kwarantanny dla książek i innych materiałów
przechowywanych w bibliotekach.
Należy we współpracy z pielęgniarką środowiska nauczania i wychowania/higienistką szkolną
ustalić i upowszechnić zasady korzystania z gabinetu profilaktyki zdrowotnej oraz godziny jego
pracy, uwzględniając wymagania określone w przepisach prawa oraz aktualnych wytycznych
m.in. Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia.
Jeżeli w szkole funkcjonuje gabinet stomatologiczny, należy ustalić ze świadczeniodawcą
na podstawie obowiązujących go wymagań określonych w przepisach prawa oraz aktualnych
wytycznych m.in. Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia, zasady korzystania
z gabinetu oraz godziny jego pracy i upowszechnić je wśród uczniów i ich opiekunów.
Należy podjąć działania umożliwiające uczniom realne korzystanie z opieki stomatologicznej
w szkolnych gabinetach dentystycznych, w tym zapewnić możliwość obecności rodzica
w czasie udzielania świadczenia, gdy jest ona konieczna. Na stronie internetowej
Ministerstwa Zdrowia: https://www.gov.pl/web/zdrowie/wytyczne-dla-poszczegolnych-
zakresow-i-rodzajow-swiadczen - pkt 1 stomatologia, są zamieszczone zalecenia postępowania
przy udzielaniu świadczeń stomatologicznych w warunkach stanu epidemii COVID-19
w Polsce dla lekarzy dentystów, asysty stomatologicznej, gabinetów dentystycznych,
laboratoriów techniki dentystycznej i pacjentów.
Należy wyłączyć źródełka i fontanny wody pitnej, zapewnić uczniom korzystanie z innych
dystrybutorów pod nadzorem opiekuna. Zalecenia higieniczne w przypadku innych
dystrybutorów wody zostały wskazane na stronie internetowej GIS
https://www.gov.pl/web/gis/fontanny-z-woda-do-picia-dystrybutory-wody-zrodelka-
-udostepnianie-wody-do-spozycia-w-placowkach-oswiaty
Dyrektor szkoły ma obowiązek aktualizacji i upowszechnienia wewnętrznego regulaminu
lub procedur funkcjonowania szkoły w czasie epidemii, z uwzględnieniem:
specyfiki placówki, w tym realizacji zajęć pozalekcyjnych, konsultacji
i zajęć w formie zdalnej dla uczniów klas 4-8,
zaleceń wskazanych w przedmiotowych wytycznych,
aktualnych przepisów prawa.
Dyrektor szkoły wprowadzi dodatkowe środki ostrożności dotyczące funkcjonowania
w szkole dzieci z chorobami przewlekłymi, w porozumieniu z ich rodzicami/opiekunami
prawnymi, np.
- obowiązek zachowania dystansu podczas zajęć lekcyjnych, w świetlicy,
- w przypadku braku możliwości zachowania dystansu w miejscach wspólnie użytkowanych,
tj. podczas zajęć lekcyjnych, w świetlicy, na korytarzach, w szatni – obowiązek osłony ust i
nosa maseczką.
Higiena, czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń
i powierzchni
Przy wejściu głównym należy umieścić numery telefonów do właściwej miejscowo powiatowej
stacji sanitarno-epidemiologicznej, oddziału zakaźnego szpitala i służb medycznych.
Należy dopilnować, aby wszystkie osoby trzecie, w tym rodzice uczniów, wchodzące
do szkoły dezynfekowały dłonie lub zakładały rękawiczki ochronne, miały zakryte usta
i nos maseczką oraz nie przekraczały obowiązujących stref przebywania.
Należy zapewnić regularne napełnianie dozowników z płynem do dezynfekcji.
Należy regularnie myć ręce wodą z mydłem oraz dopilnować, aby robili to uczniowie,
szczególnie po przyjściu do szkoły, przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza
i po skorzystaniu z toalety. Należy zapewnić regularne napełnianie dozowników z mydłem.
Należy monitorować codzienne prace porządkowe, ze szczególnym uwzględnieniem
utrzymywania w czystości sal zajęć, pomieszczeń sanitarnohigienicznych,
ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych – poręczy,
klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w pomieszczeniach
spożywania posiłków, klawiatur, włączników.
Przeprowadzając dezynfekcję, należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta
znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie
czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów,
tak aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących
do dezynfekcji.
W pomieszczeniach sanitarnohigienicznych należy wywiesić plakaty z zasadami
prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk
– instrukcje dezynfekcji.
Należy na bieżąco dbać o czystość urządzeń sanitarnohigienicznych, w tym ich
dezynfekcję lub czyszczenie z użyciem detergentu.
Jeżeli na terenie szkoły uczniowie i pracownicy używają masek lub rękawic
jednorazowych, należy zapewnić miejsca/pojemniki do ich wyrzucania.
Zalecenia w tym zakresie zostały wskazane na stronie internetowej GIS:
https://gis.gov.pl/zdrowie/koronawirus-zdrowie/informacje-i-zalecenia-pl/wytyczne-ws-
postepowania-z-odpadami-w-czasie-wystepowania-zakazen-koronawirusem-sars-cov-2/
Sale lekcyjne należy wietrzyć, nie rzadziej, niż co godzinę w trakcie przebywania
dzieci w sali lekcyjnej, w tym również przed rozpoczęciem zajęć przez dzieci.
Jeżeli z pomieszczeń szkoły korzysta podmiot zewnętrzny, należy zobowiązać go
do przeprowadzenia dezynfekcji pomieszczeń i użytych przyrządów oraz sprzętów należących
do szkoły, jak również ich wietrzenia.
Gastronomia
Przy organizacji żywienia w szkole (stołówka szkolna, kuchnia, jadalnia
i inne pomieszczenia przeznaczone na spożycie ciepłych posiłków), obok warunków
higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszącymi się do funkcjonowania
żywienia zbiorowego, dodatkowo należy wprowadzić zasady szczególnej ostrożności
dotyczące zabezpieczenia pracowników. Powinna być zachowana odpowiednia
odległość stanowisk pracy wynosząca min. 1,5 m, a jeśli to niemożliwe – zapewnienie
środków ochrony osobistej. Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie
wysokiej higieny stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń
stołowych oraz sztućców, a także higieny osobistej. W przypadku konieczności
kontaktu z uczniami i innymi pracownikami szkoły należy stosować maseczkę
(rekomendowane maseczki chirurgiczne).
Osobom pracującym w kuchni i na stołówce zaleca się często i dokładnie myć
ręce wodą z mydłem, albo dezynfekować osuszone dłonie środkiem
na bazie alkoholu (min. 60%).
Korzystanie z posiłków powinno odbywać się w miejscach do tego przeznaczonych
zapewniających prawidłowe warunki sanitarno-higieniczne, zgodnie z zaleceniami
w czasie epidemii. Spożywanie posiłków powinno odbywać się w tych samych
grupach i z zachowaniem dystansu. Odległość między stolikami powinna wynosić
co najmniej 1,5 m, chyba, że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości
co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika. Przy zmianowym wydawaniu
posiłków konieczne jest czyszczenie blatów stołów i poręczy krzeseł po każdej grupie.
W przypadku braku innych możliwości organizacyjnych dopuszcza się spożywanie
posiłków przez dzieci w salach lekcyjnych z zachowaniem zasad bezpiecznego
i higienicznego spożycia posiłku.
Dzieci mogą spożywać posiłki i napoje przyniesione z domu. Posiłki mogą być przynoszone
w pojemnikach prywatnych i w nich spożywane.
Nie należy organizować poczęstunków oraz wspólnej degustacji potraw.
Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu,
w temperaturze min. 60°C lub je wyparzać. Jeżeli szkoła nie posiada zmywarki,
wielorazowe naczynia i sztućce należy umyć w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu
i wyparzyć. Jeżeli żywność zapewniona jest przez firmę zewnętrzną, a szkoła
nie posiada zastawy stołowej wielorazowej, należy stosować jednorazowe naczynia
i sztućce.
Od dostawców cateringu należy wymagać pojemników i sztućców jednorazowych.
Wymaganie to dotyczy szkół, w których nie jest możliwe zapewnienie właściwych
warunków mycia naczyń i sztućców, porcjowania/nakładania dostarczonych posiłków.
Należy zadbać o odpowiednie segregowanie zużytych pojemników i sztućców.
Należy usunąć dodatki (np. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetki) z
obszaru sali jadalnej. Mogą być one wydawanie tylko bezpośrednio przez obsługę.
W stołówce należy zrezygnować z samoobsługi i dozowników do samodzielnego
nalewania napojów. Dania i produkty muszą być podawane przez osobę do tego
wyznaczoną/ obsługę stołówki.
Jeżeli posiłki dostarczane przez firmę cateringową do tej pory były przywożone w
pojemnikach zbiorczych, następnie rozkładane i podawane z wykorzystaniem talerzy
i sztućców będących na wyposażeniu szkoły, to taki sposób podawania posiłków może
być kontynuowany, pod warunkiem, że naczynia i sztućce wielorazowego użytku
stosowane w danej szkole będą myte zgodnie z zaleceniem wskazanym powyżej.
Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny mycia i dezynfekcji
stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz
sztućców.
Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u pracowników
szkoły
Wszyscy pracownicy powinni zostać poinstruowani o zasadach wynikających z
Wytycznych oraz wprowadzonych w szkole szczegółowych rozwiązań.
Do pracy w szkole mogą przychodzić jedynie osoby bez objawów infekcji lub
choroby zakaźnej oraz gdy domownicy nie przebywają w izolacji w warunkach
domowych.
W miarę możliwości podczas organizowania pracy pracownikom powyżej 60. roku
życia lub z istotnymi problemami zdrowotnymi, które zaliczają osobę do grupy tzw.
podwyższonego ryzyka, należy zastosować rozwiązania minimalizujące ryzyko
zakażenia (np. nieangażowanie w dyżury podczas przerw międzylekcyjnych,
a w przypadku pracowników administracji w miarę możliwości praca zdalna).
Należy wyznaczyć i przygotować (m.in. wyposażenie w środki ochrony i płyn
dezynfekujący) pomieszczenie lub wydzielić miejsce, w którym będzie można
odizolować osobę w przypadku zaobserwowania objawów infekcji dróg oddechowych.
Pracownicy szkoły powinni zostać poinstruowani, że w przypadku wystąpienia
objawów infekcji lub choroby zakaźnej powinni pozostać w domu i skontaktować
się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej, aby uzyskać teleporadę
medyczną, z której będą wynikały dalsze czynności dla pracownika
(oraz powiadomić pracodawcę o nieobecności). W razie pogarszania się stanu zdrowia
należy zadzwonić pod nr 999 lub 112.
W przypadku wystąpienia u pracownika będącego na stanowisku pracy niepokojących objawów
infekcji dróg oddechowych– dyrektor szkoły w trybie natychmiastowym odsuwa go od
wykonywanych czynności, kieruje do domu i informuje o konieczności pozostania w domu
oraz kontaktu telefonicznego z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej (uzyskanie
teleporady medycznej, z której będą wynikały dalsze czynności dla pracownika).
W razie nagłego pogarszania się stanu zdrowia należy zadzwonić pod nr 999 lub 112.
W przypadku pracowników z potwierdzonym zakażeniem wirusem SARS-CoV-2,
dyrektor szkoły powinien skontaktować się telefonicznie ze stacją sanitarno-epidemiologiczną
w celu dokonania przez nią oceny ryzyka epidemiologicznego.
Należy bezwzględnie zastosować się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora
sanitarnego w zakresie dodatkowych działań i procedur związanych z zaistniałym
przypadkiem.
Zaleca się ustalenie miejsca, w którym przebywała osoba z niepokojącymi
objawami sugerującymi zakażenie koronawirusem oraz przeprowadzenie
dodatkowego sprzątania zgodnie z procedurami zakładowymi, a także
zdezynfekowanie powierzchni dotykowych (klamki, poręcze, uchwyty itp.).
W przypadku potwierdzonego zakażenia SARS-CoV-2 na terenie szkoły
należy stosować się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego*.
* ustalenie listy osób przebywających w tym samym czasie w części/częściach szkoły,
w których przebywała osoba podejrzana o zakażenie i zalecenie stosowania się do wytycznych
Głównego Inspektora Sanitarnego dostępnych na stronie www.gov.pl/koronawirus oraz
www.gis.gov.pl odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym.
Zaleca się bieżące śledzenie informacji Głównego Inspektora Sanitarnego
i Ministra Zdrowia dostępnych na stronach www.gov.pl/koronawirus oraz
www.gis.gov.pl, a także obowiązujących przepisów prawa.
Załączniki – instrukcje
mycia rąk
https://www.gov.pl/web/gis/jak-skutecznie-dezynfekowac-rece
dezynfekcji rąk
https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-skutecznie-dezynfekowac-rece/
prawidłowego zdejmowania maseczki
https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-prawidlowo-nalozyc-i-zdjac-maseczke/
prawidłowego zdejmowania rękawiczek
https://gis.gov.pl/aktualnosci/koronawirus-jak-prawidlowo-nalozyc-i-zdjac-rekawice/
wykaz produktów biobójczych
http://bip.urpl.gov.pl/pl/biuletyny-i-wykazy/produkty-biob%C3%B3jcze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz