Organizacja zajęć w szkole
1. Każda klasa ma przypisaną swoją salę lekcyjną, w której realizuje wszystkie lekcje (wyjątek: pracownia informatyczna, sala sensoryki).
2. Podczas przerw uczniowie przebywają na korytarzach w pobliżu swoich klas, w tym czasie sale są wietrzone.
3. Nauczyciele w klasach I – III organizują przerwy o różnych godzinach, jednak nie rzadziej niż co 45 minut.
4. Obowiązują ogólne zasady higieny: częste mycie rąk, ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust.
5. Z sali lekcyjnej zostają usunięte przedmioty i sprzęty, których nie można skutecznie umyć, uprać lub zdezynfekować.
6. Uczniowie posiadają własne przybory i podręczniki, nie wymienią się przyborami szkolnymi między sobą. Uczniowie nie powinni częstować się jedzeniem i piciem.
7. Uczniowie nie przynoszą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów.
8. Zaleca się pobyt uczniów na świeżym powietrzu podczas przerw.
9.
W czasie realizacji zajęć, w tym z
wychowania fizycznego i sportowych,
w których nie można zachować dystansu, należy ograniczyć ćwiczenia i gry kontaktowe.
Świetlica
szkolna
1. Z sali, w której przebywa grupa, zostają usunięte przedmioty i sprzęty, których nie można skutecznie umyć, uprać lub zdezynfekować.
2. Do regulaminu korzystania z zajęć świetlicowych należy wprowadzić zapisy dotyczące zachowania bezpieczeństwa w czasie epidemii zgodnie z wytycznymi GIS, MEN i MZ.
3. Świetlicę należy wietrzyć (nie rzadziej niż co godzinę w trakcie przebywania dzieci w świetlicy).
4. Dziecko ze świetlicy odbiera tylko jedna upoważniona osoba, która jest zobowiązana do przestrzegania ogólnych zasad wejścia do szkoły.
Spożywanie posiłków
1.
Spożywanie posiłków przez uczniów odbywa
się w sali świetlicy szkolnej
z zachowaniem zasad bezpiecznego i higienicznego spożywania posiłku.
2. Posiłki będą wydawane z wykorzystaniem jednorazowych pojemników i sztućców.
3.
Po zjedzeniu posiłków stoliki będą
dezynfekowane.
Higiena, czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń i
powierzchni
1. Podczas pobytu uczniów w szkole mycie (dezynfekowanie) wszystkich powierzchni płaskich, klamek, poręczy odbywa się środkami i detergentami stosowanymi dotychczas.
2. Po zakończeniu zajęć należy dezynfekować w/w powierzchnie środkami o zawartości 70% alkoholu.
3. Należy na bieżąco dbać o czystość urządzeń sanitarno – higienicznych.
4.
Zapewnia się miejsca/pojemniki do
wyrzucania masek i rękawic jednorazowych wg zaleceń GIS.
Procedury w sytuacji podejrzenia zakażenia ucznia
1. Jeżeli zaobserwuje się ucznia objawy chorobowe, należy odizolować go do sali (gabinet lekarski) i niezwłocznie powiadomić rodzica/opiekuna prawnego o konieczności odebrania ucznia w trybie natychmiastowym ze szkoły.
2. W szkole znajduje się termometr bezdotykowy, który jest dezynfekowany wg instrukcji.
3. Jeżeli objawy wskazują na możliwość zarażenia SARS – CoV–2 dyrektor informuje najbliższą Powiatową Stację Sanitarno – Epidemiologiczną (tel: 15 832 22 63 wew. 20) i postępuje wg jej zaleceń.
Postępowanie
w przypadku podejrzenia zakażenia u pracowników szkoły
1. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów pracownicy szkoły powinni pozostać w domu i skontaktować się telefonicznie z lekarzem rodzinnym, aby uzyskać teleporadę medyczną a w razie pogarszania się stanu zdrowia zadzwonić pod numer 999 lub 112.
2. Obszar, w którym przebywał pracownik należy bezwłocznie poddać gruntownej dezynfekcji.
3. W przypadku potwierdzonego zakażenia SARS – CoV – 2 na terenie szkoły należy stosować się do zaleceń powiatowego SANEPIDu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz