PROCEDURY FUNKCJONOWANIA NASZEJ SZKOŁY PODCZAS PODCZAS EPIDEMII


Organizacja zajęć w szkole

1.    Każda klasa ma przypisaną swoją salę lekcyjną, w której realizuje wszystkie lekcje (wyjątek: pracownia informatyczna, sala sensoryki).

2.    Podczas przerw uczniowie przebywają na korytarzach w pobliżu swoich klas, w tym czasie sale są wietrzone.

3.    Nauczyciele w klasach I – III organizują przerwy o różnych godzinach, jednak nie rzadziej niż co 45 minut.

4.    Obowiązują ogólne zasady higieny: częste mycie rąk, ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust.

5.    Z sali lekcyjnej zostają usunięte przedmioty i sprzęty, których nie można skutecznie umyć, uprać lub zdezynfekować.

6.    Uczniowie posiadają własne przybory i podręczniki, nie wymienią się przyborami szkolnymi między sobą. Uczniowie nie powinni częstować się jedzeniem i piciem.

7.    Uczniowie nie przynoszą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów.

8.    Zaleca się pobyt uczniów na świeżym powietrzu podczas przerw.

9.    W czasie realizacji zajęć, w tym z wychowania fizycznego i sportowych,
w których nie można zachować dystansu, należy ograniczyć ćwiczenia i gry kontaktowe.


Świetlica szkolna

1.    Z sali, w której przebywa grupa, zostają usunięte przedmioty i sprzęty, których nie można skutecznie umyć, uprać lub zdezynfekować.

2.    Do regulaminu korzystania z zajęć świetlicowych należy wprowadzić zapisy dotyczące zachowania bezpieczeństwa w czasie epidemii zgodnie z wytycznymi GIS, MEN i MZ.

3.    Świetlicę należy wietrzyć (nie rzadziej niż co godzinę w trakcie przebywania dzieci w świetlicy).

4.    Dziecko ze świetlicy odbiera tylko jedna upoważniona osoba, która jest zobowiązana do przestrzegania ogólnych zasad wejścia do szkoły.

 

 

Spożywanie posiłków

1.    Spożywanie posiłków przez uczniów odbywa się w sali świetlicy szkolnej
z zachowaniem zasad bezpiecznego i higienicznego spożywania posiłku.

2.    Posiłki będą wydawane z wykorzystaniem jednorazowych pojemników i sztućców.

3.    Po zjedzeniu posiłków stoliki będą dezynfekowane.

Higiena, czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń i powierzchni

1.    Podczas pobytu uczniów w szkole mycie (dezynfekowanie) wszystkich powierzchni płaskich, klamek, poręczy odbywa się środkami i detergentami stosowanymi dotychczas.

2.    Po zakończeniu zajęć należy dezynfekować w/w powierzchnie środkami o zawartości 70% alkoholu.

3.    Należy na bieżąco dbać o czystość urządzeń sanitarno – higienicznych.

4.    Zapewnia się miejsca/pojemniki do wyrzucania masek i rękawic jednorazowych wg zaleceń GIS.

Procedury w sytuacji podejrzenia zakażenia ucznia

1.    Jeżeli zaobserwuje się ucznia objawy chorobowe, należy odizolować go do sali (gabinet lekarski) i niezwłocznie powiadomić rodzica/opiekuna prawnego o konieczności odebrania ucznia w trybie natychmiastowym ze szkoły.

2.    W szkole znajduje się termometr bezdotykowy, który jest dezynfekowany wg instrukcji.

3.    Jeżeli objawy wskazują na możliwość zarażenia SARS – CoV–2 dyrektor informuje najbliższą Powiatową Stację Sanitarno – Epidemiologiczną (tel: 15 832 22 63 wew. 20) i postępuje wg  jej zaleceń.


Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u pracowników szkoły

1.    W przypadku wystąpienia niepokojących objawów pracownicy szkoły powinni pozostać w domu i skontaktować się telefonicznie z lekarzem rodzinnym, aby uzyskać teleporadę medyczną a w razie pogarszania się stanu zdrowia zadzwonić pod numer 999 lub 112.

2.    Obszar, w którym przebywał pracownik należy bezwłocznie poddać gruntownej dezynfekcji.

3.    W przypadku potwierdzonego zakażenia SARS – CoV – 2 na terenie szkoły należy stosować się do zaleceń powiatowego SANEPIDu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz